Tijden zijn veranderd

Is het door de jaren heen gemakkelijker geworden voor mensen die stotteren?

Als ik dat vergelijk met een aantal decennia geleden, denk ik dat er toch wel wat is verbeterd.

Neem het reizen met de bus of trein?

Voor een ‘enkeltje Amsterdam’ had ik nogal wat te overwinnen; op tijd zijn om aan te sluiten in de rij voor het loket, met de wetenschap dat achter mij mensen stonden die haast hadden om de trein te halen. Dan het moment wanneer ik aan de beurt was; de loketmedewerker die mij meewarig vanachter het glazen raampje aankeek als ik blokkeerde op de onherroepelijke klinkers.

Met de komst van de kaartjesautomaten op de perrons werd het inderdaad gemakkelijker. Reizen met het openbaar vervoer werd minder een zoveelste beproeving en ik voelde me niet anders dan iedere andere forens.

En, wat te denken van bellen? In een tijd dat er nog geen mobieltjes waren, maar je alleen kon bellen met een zgn. vaste telefoon in de kamer. In aanwezigheid van collega’s of familie een telefoongesprek voeren leidde vooral tot meer stotteren.

Of bellen in een telefooncel, waar ik maar voor de zekerheid een flinke hoeveelheid kwartjes inwierp, want het kon wel lang duren.

Met de komst van het mobieltje, waarbij je ook nog kon mailen, SMS’en en whatsapp’en werd het er niet alleen makkelijker op, maar zeker plezieriger.

Een grote verbetering is natuurlijk het internet. We kunnen niet meer zonder. Communiceren kan op alle mogelijke manieren.

Er zijn facebookgroepen om je bij aan te sluiten en online meetings, zodat je gewoon in je eigen omgeving met anderen kunt praten.

Hoe fijn is dat om contact met lotgenoten te hebben, waarbij je ervaringen uit kunt wisselen; je bent niet de enige die stottert.

Bovendien kun je veel informatie over stotteren vinden, waardoor het zoveel inzichtelijker en begrijpelijk wordt.

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat je minder zou praten in openbare gelegenheden of dat je telefoongesprekken uit de weg zou gaan. Want praten kan nog steeds, overal, ook in 2021, maar dan wel omdat het je eigen keuze is. Je kunt jezelf blijven uitdagen en tegenwoordig wordt er meer begrip getoond vanuit de samenleving.

Ook daarin zie ik een verbetering, omdat in de media meer mensen die stotteren aan het woord komen; van rappers tot journalisten, en zelfs een president.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

Er zijn nog geen berichten achtergelaten, wees de eerste.