Een selectie van boeken over stotteren

De boeken zijn gratis te downloaden, maar het wordt door ons niet op prijs gesteld als ze voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

Uitgesproken Auteur Dora Krabman

Makkelijker omgaan met stotteren

Een visie op stotteren vanuit persoonlijke ervaringen en inzichten.

Strategies for Disabling the Stuttering Hexagon Auteur John Harrison

Dit online boek gaat in op de nieuwe manier om naar stotteren te kijken. Het bevat veel geweldige artikelen die zijn geschreven door mensen die diepgaand en persoonlijk betrokken zijn bij de ervaring van stotteren.
Deze nieuwe hoeveelheid artikelen bestaat alleen online en zal zich blijven uitbreiden naarmate er meer bijdragen worden geleverd.

Het ongrijpbare grijpbaar Auteur Inge

Wanneer ik niet nadenk over ‘praten’ dan is het er gewoon. Het is een gevoel van heel zijn, van je gedachten laten stromen op het moment dat ze in je hoofd komen zonder een interne Judge die je vanaf een afstandje gaat bekritiseren.
Waarom is dit zo ongrijpbaar?

I Have a Voice
How to stop stuttering
Auteur Bob G. Bodenhamer, DMin

Een Engelstalig boek van Bob Bodenhamer met een voorwoord van John Harrison.

Heb je je ooit afgevraagd waarom de meeste mensen die blokkeren en stotteren dit niet elke keer doen als ze spreken? 
Nu is de puzzel eindelijk opgelost door dit uitstekende boek dat een volledig nieuwe benadering beschrijft voor de behandeling van deze slopende aandoening.
Bob Bodenhamer legt uit dat dit fenomeen het gevolg is van het denken (cognitie) van de PDS, aangezien hij of zij spreken associeert met angst voor blokkering. Dit boek legt zowel de structuur van het blokkeren uit als de tools om vloeiender te worden.
PDS moeten de angst de baas worden dat anderen hen zullen veroordelen omdat ze niet vloeiend spreken wat is ontstaan in de kindertijd. 
En, nog belangrijker, is dat ze hun eigen oordeel over zichzelf zullen moeten leren beheersen.

The Control Illusion

The Control Illusion Auteur Barbara Dahm

Vertaling diverse artikelen

Barbara Dahm is een Board Certified Specialist in Fluency Disorders en de ontwikkelaar van een revolutionaire en levensveranderende behandelingsbenadering voor stotteren. Ze biedt een verfrissende aanpak die sprekers laat zien hoe ze stotteren kunnen transformeren in natuurlijke, vloeiende spraak, niet door te leren hoe ze spraak kunnen beheersen, maar door controle en alle contraproduktieve spraakgedragingen die normaal gesproken vloeiend spreken in de weg zitten, op te geven.

Interview met Barbara Dahm

Interview

Stammering Pride and Prejudice

Stammering Pride and Prejudice Auteur Patrick Campbell, Christopher Constantino and Sam Simpson (Eds)

Difference not Defect

‘Stammering Pride and Prejudice’:
• is het eerste gepubliceerde boek over stotteren vanuit een sociaal modelperspectief geschreven voor mensen die stotteren en het grote publiek, evenals professionals;
• vertegenwoordigt verschillende perspectieven op stotteren en benadrukt de barrières in de samenleving die mensen die stotteren ervaren;
• beschrijft nieuwe en ongedocumenteerde verhalen over stotteren;
• stelt manieren voor om te vieren en trots te zijn op het stotteren, zodat het niet langer wordt gezien als het negatieve tegenovergestelde van vloeiendheid.
https://www.jr-press.co.uk/stammering-pride-prejudice.html?fbclid=IwAR3CFi7qgoW7E_RzAUn_7OHFzZQj6_EnoDt1IBenLxbxf8G3o85oGBNo0kg

Speech is a River

Speech is a River Auteur Ruth Mead

” Het leek me duidelijk dat mijn spontaan stromende natuurlijke zelf zichzelf niet tegenhield, maar dat de flow eerder werd tegengehouden door mijn resistente bewuste geest (met zijn gereedschapskist vol verkeerde overtuigingen, concepten, waarden en attitudes). Spontaniteit, weten we allemaal, kan ofwel tot uitdrukking komen of onderdrukt worden.”
fragment uit het boek “Speech is a River” van Ruth Mead

Free writing bracht Ruth Mead in contact met haar spontaniteit. Zonder vooraf na te denken waarover ze ging schrijven, leerde zij weer te vertrouwen op haar automatische piloot. De metafoor “Speech is a river” kon zij alleen begrijpen omdat ze de flow had ervaren door haar free writing.

Redefining Stuttering; deel 1 t/m 4

John Harrison heeft zichzelf bevrijd van zijn blokkades door zijn gedrag te observeren als hij blokkeerde; door verder te kijken dan het meest voor de hand liggende. Hoewel hij zijn stotteren altijd als een spraakprobleem zag ontdekte hij dat dit een gevolg was van onderliggende problemen.
Hij ontwikkelde een nieuw paradigma; het Stotter Hexagon. Aan de hand daarvan kan stotteren nauwkeuriger worden begrepen als een systeem waarbij de hele persoon betrokken is – een interactief systeem dat bestaat uit ten minste zes essentiële componenten: gedrag, emoties, percepties, overtuigingen, intenties en fysiologische reacties.

Zijn boek zal je helpen om verder te kijken dan de moeilijkheden die je tegenkomt als je stottert, en een weg vrij maken naar een vrijer leven waarin je jezelf meer ruimte geeft.

Redefining Stuttering Auteur John C. Harrison

Vertaling 1e hoofdstuk

Vertaling 2e hoofdstuk

Vertaling 3e hoofdstuk

Vertaling 4e hoofdstuk

Redefining Stuttering; deel 5 t/m 8

Redefining Stuttering Auteur John. C. Harrison

Vertaling 5e hoofdstuk

Redefining Stuttering Auteur John C. Harrison

Vertaling 6e hoofdstuk

Redefining Stuttering Auteur John C. Harrison

Vertaling 7e hoofdstuk

Redefining Stuttering Auteur John C. Harrison

Vertaling 8e hoofdstuk

Een tegenstrijdigheid omarmen

Allegra Michel interviewt dr. Chris Constantino
Chris Constantino over waarom stotteren een radicale daad is

Dr. Chris Constantino

Interview

De ‘kaart’ verwarren met het ‘gebied’.
Deel 1
Auteur B. Bodenhamer, D.Min.

Hoe komt het dat ik vloeiend kan spreken als ik alleen ben maar zodra ik onder mensen kom, begin te blokkeren? Je weet natuurlijk hoe je vloeiend moet spreken, omdat er tijden zijn dat je dat doet. Inderdaad, voor de meeste PDS zijn er tijden dat ze consequent vloeiend spreken. Aan de andere kant zijn er tijden dat je blokkeert en dat doe je meestal consequent in bepaalde contexten. Wat is hier aan de hand?

De ‘kaart’ verwarren met het ‘gebied’.
Deel 2
Auteur B. Bodenhamer, D.Min

B. Bodenhamer: “Ik was niet van plan om met mensen te werken die blokkeren en stotteren. Inderdaad, het gebeurde per ongeluk. Ik werk sinds 1991 in Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). In 1996 begonnen mijn collega L. Michael Hall, Ph.D., en ik met het ontwikkelen van een model genaamd Neuro-Semantiek (NS). Ons werk in dit model komt voort uit onze ervaring in NLP en is een voortgang van dat model. Als NLP / NS-behandelaar heb ik met honderden cliënten gewerkt gedurende ongeveer drieduizend uur therapie. Werken met angsten, onrust en fobieën is een belangrijk onderdeel van mijn werk geweest.”

Battling with Symptoms or Changing the Frameworks Auteur L. Michael Hall, Ph.D.

Waarom ontwikkelt een persoon chronisch stotteren, wat houdt het in stand en waarom ligt de focus zo vaak op het symptoom alsof dat het probleem zelf is.
Het is slechts een indicator van het systeem dat iets uit balans is. 

“Symptomen zijn als de indicatoren van meters en waarschuwingslampjes in het paneel van je auto. Stel dat je elke keer met hen in gevecht gaat als je een bericht krijgt dat je olie moet toevoegen, of dat een deur niet gesloten is, of dat de radiator oververhit raakt?”

Een verhelderend artikel van L. Michael Hall, Ph.D.  “Battling with Symptoms or Changing the Frameworks” (zie informatiebronnen)

Tips over boeken en artikelen, met vertalingen uit het Engels om te downloaden.

Hoog Sensitieve Personen Auteur Elaine N. Aron

Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt.

Een op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid, en vele grote kunstenaars en denkers die de wereld heeft voortgebracht waren hoogsensitief. Hoogsensitieve personen zijn vaak uiterst consciëntieus en intuïtief. Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: hoogsensitiviteit wordt gelinkt met de neiging om snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen.

Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een hoogsensitief persoon, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor hoogsensitieve personen én voor de mensen in hun omgeving.

De aanpak van het boek berust op vier pijlers: zelfkennis verwerven, een nieuw kader scheppen, oude wonden helen en omgaan met sensitiviteit. 

Ook veel van de tips over het herzien van je jeugd in de nieuw verworven wetenschap dat je hoog sensitief bent, doen je bepaalde dingen in nieuw perspectief plaatsen. Je krijgt meer begrip voor je reactie en emoties in bepaalde situaties. Je krijgt letterlijk meer inzicht in je eigen handelen.

ISBN 9789063053352

Challenging, Provoking, Teasing, and Mastering the Experience Of Stuttering Auteur L. Michael Hall, Ph.D.

A Practical Application regard Semantic Reactions

How to Create a Good Dose of Stuttering

Hoe creëer je een flinke dosis stotteren Auteur L. Michael Hall, Ph.D.
Bobby G. Bodenhamer, D.Min.

Dit artikel is overgenomen van de website www.masteringstuttering.com

“Zet dat systeem in beweging en uiteindelijk creëer je een mens die de spraak semantisch kan overbelasten. Spreken is plotseling niet alleen woorden zeggen en ideeën overbrengen via symbolen, het is plotseling de lakmoesproef om adequaat en niet gebrekkig te zijn als mens.”

Stuttering as a Mindbody disorder

Stuttering as a Mindbody disorder Auteur
Peter Louw

Peter Louw, journalist/schrijver in Zuid-Afrika, beschrijft in dit boek het principe van TMS (The Mindbody Syndrome).

Dit boek wil aantonen dat stotteren niet kan worden begrepen zonder te accepteren dat de onbewuste onderdrukte gevoelens een grote rol spelen daarin.

Peter Louw heeft jarenlang zelfhulpgroepen opgezet voor mensen die stotteren in Zuid-Afrika. Hij is ook de eigenaar van de Stuttersense-blog, dat meer dan 392.000 keer is bekeken. Het vorige boek van Peter Louw was ‘Coping with Stuttering’ (1996); te lezen op zijn website https://copingwithstuttering.blogspot.co

Voice Unearthed

Voice Unearthed Auteur Doreen Lenz HolteDe primaire boodschap die jonge kinderen krijgen bij stottertherapie is dat ze hun spraak kunnen en moeten beheren – met andere woorden, probeer niet te stotteren – door spraakhulpmiddelen en -technieken te gebruiken. Is het mogelijk dat de angst die dit veroorzaakt een nog grotere last kan veroorzaken? Kan die last leiden tot buitensporige stilte en terugtrekking – een veel grotere handicap dan het stotteren zelf? Via een persoonlijk verhaal en uitgebreid onderzoek beantwoordt Voice Unearthed deze vragen met een volmondig ‘ja!’. Het bevat ook praktische begeleiding die helpt kinderen aan het praten te houden en tegelijkertijd de bezorgdheid van iedereen over de communicatie minimaliseert. Voice Unearthed bevrijdt ons van de zinloze, pijnlijke klus van het tellen van spraakfouten en herinnert ons eraan onze ogen te gericht te blijven houden op wat echt belangrijk is. Het is ook een wake-up call voor ouders, professionals en het hele gebied van logopedie – en een herinnering aan om “vooral geen schade toe te brengen”. Meer hierover http://voiceunearthed.com/

Stotteren is niet slechts een spraakprobleem

Stotteren is niet slechts een spraakprobleem Auteur Alan Badmington

Artikel

Alan Badmington heeft zijn leven lang gestotterd. Als politieagent ondervond hij de vele ongemakken die dat met zich meebracht. Jarenlang kon hij zijn werk niet uitvoeren zonder het dragen van het zgn. Edinburgh Masker. Pas nadat hij met pensioen was, kwam hij in contact met o.a. John Harrison en werd een succesvol spreker in het openbaar en wil daarmee het publieke bewustzijn over stotteren vergroten.

Stuttering on Purpose

Stuttering on Purpose Auteur Geoff Johnston

De grote voordelen van vrijwillig stotteren

Vriendschap sluiten….

Vriendschap sluiten met mijn monster was de sleutel tot herstel Auteur Anna Margolina

Anna Margolina groeide op in Rusland. Later emigreerde zij naar de VS waar zij een nieuwe weg insloeg om zichzelf van haar stotteren te bevrijden.

Benieuwd naar Anna Margolina? Bekijk dan het volgende filmpjehttps://www.youtube.com/watch?v=5e7vYfxqUzE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2v_sfyR7CgZVacjUGEhmnSvbQ4LcAd-3dCQnJ-LHCRyswak7pzI5BohUk

Stuttering and Anxiety self-cures

Stuttering and Anxiety self-cures Auteur Lee G. Lovett

Zelfhulp naar een stottervrij leven

In zijn boek laat Lee je kennismaken met zijn ontdekkingstocht om op een andere manier jezelf te bevrijden van het stotterprobleem. Stap voor stap worden 12 zgn. crutches (krukken/hulpmiddelen) aangereikt om zelf te oefenen. Deze zijn niet bedoeld als spreektechniek, maar kunnen bevrijdend werken om NIET te stotteren. Waar in bijna elk stotterprogramma wordt aangeraden om het stotteren niet uit de weg te gaan, gaat Lee ervan uit dat je juist niet het gevecht moet aangaan. Daardoor wordt jouw stottermemoriebank steeds opnieuw gevuld met negatieve stottermomenten. Je blijft jezelf dan ook zien als iemand die stottert. Je stottermemoriebank moet juist worden vervangen door vloeiendsprekenmemories. Het hardop lezen, spreken in makkelijke situaties kunnen hiertoe bijdragen. Als je deze zelfhulptraining gaat volgen, kan je ook gebruik maken van coaches of in contact komen met Lee zelf. Zijn missie is om vooral veel mensen over de hele wereld een weg te bieden om bevrijd te worden van het stottermonster.

Op de website speechanxietyanonymous.org is het boek als pdf beschikbaar, na het invullen van de vragenlijst.

Rich Thinking

Rich Thinking Auteur Rama Siva

66 Days to Freedom

Rama Siva was op de BBC-radio en realiseerde zich dat hij niet langer stottert of de behoefte voelt om te stotteren. Na een levenslange zoektocht naar antwoorden had hij een spirituele transformatie nadat hij 20 mensen interviewde om zijn eerste boek te schrijven. Rich Thinking – 66 Days to Freedom.

Het bevat 66 dagen: 66 hoofdstukken. Rama raadt aan dagelijks een hoofdstuk te lezen. Dit zorgt ervoor dat je tijd hebt om na te denken over de inzichten die worden gedeeld en hoe je ze het beste kunt gebruiken in je dagelijks leven.

Dreaming of Stuttering Freedom

Dreaming of Stuttering Freedom Auteur Rama Siva

Vertaling dag 67

Het 2e boek Dreaming of Stuttering Freedom is het vervolg op Rich Thinking en begint bij dag 67.

Rama stelt vast dat de meest uitdagende gebieden van het leven verbonden zijn met overtuigingen, gedachten, gewoonten en acties en heeft inzichten uit verschillende bronnen verzameld om ze in dit boek te presenteren. Ook hierin heeft Rama indringende interviews, o.a. met Dr. Eben Alexander (neurochirurg).

Understanding & Controlling Stuttering

Understanding & Controlling Stuttering A Comprehensive New Approach Based on the Valsalva Hypothesis
Auteur William D. Parry

Nog aan het puzzelen? Vraag je je af waarom woorden vaak als “bakstenen muren” aanvoelen vlak voordat je ze probeert te zeggen? Of waarom een blokkade sterker wordt naarmate je meer kracht zet om er doorheen te breken? Als dit zo is, dan is hier een boek, geschreven in heldere, alledaagse taal, dat de stukjes van de stotterpuzzel in elkaar zet, zoals nooit eerder gedaan is. De sleutel tot dit is de Valsalva Hypothese – een verrassende nieuwe theorie dat stotterblokkades uitlegt als een neurologische verwardheid tussen stem en het Valsalva mechanisme, als reactie op angst of anticipatie op moeilijkheden in de spraak. Met als resultaat dat het strottenhoofd zich voorbereidt om kracht uit te oefenen in plaats van de klank van een woord te produceren. Dit veroorzaakt het vastlopen van de spraak op de medeklinker of de ‘glottal stop’ voorafgaand op de klinker. In dit boek wordt uitgelegd hoe neurologische, lichamelijke en psychologische factoren op elkaar inwerken dat stotteren stimuleert en bestendigt door een “Valsalva-Stotter Cyclus”.

The Art of Letting Go Auteur Anna Margolina

Een gids voor een persoon die stottert om je spraak en je leven naar vrijheid te deblokkeren
Hoofdstuk 1

The Art of Letting Go Auteur Anna Margolina

Hoofdstuk 2

The Art of Letting Go Auteur Anna Margolina

Hoofdstuk 3

The Art of Letting Go Auteur Anna Margolina

Hoofdstuk 4

The Art of Letting Go Auteur Anna Margolina

Hoofdstuk 5

The Art of Letting Go Auteur Anna Margolina

Hoofdstuk 6

The Art of Letting Go Auteur Anna Margolina

Hoofdstuk 7