Een selectie van boeken over stotteren

Tips over boeken en artikelen, met vertalingen uit het Engels om te downloaden.

Speech is a River

Speech is a River Auteur Ruth Mead

hoofdstuk 1 t/m 15

” Het leek me duidelijk dat mijn spontaan stromende natuurlijke zelf zichzelf niet tegenhield, maar dat de flow eerder werd tegengehouden door mijn resistente bewuste geest (met zijn gereedschapskist vol verkeerde overtuigingen, concepten, waarden en attitudes). Spontaniteit, weten we allemaal, kan ofwel tot uitdrukking komen of onderdrukt worden.”
fragment uit het boek “Speech is a River” van Ruth Mead

Free writing bracht Ruth Mead in contact met haar spontaniteit. Zonder vooraf na te denken waarover ze ging schrijven, leerde zij weer te vertrouwen op haar automatische piloot. De metafoor “Speech is a river” kon zij alleen begrijpen omdat ze de flow had ervaren door haar free writing.
Er volgen meer hoofdstukken van Speech is a river.

Redefining Stuttering

Redefining Stuttering Auteur John C. Harrison

Vertaling 1e hoofdstuk

Vertaling 2e hoofdstuk

Vertaling 3e hoofdstuk

Vertaling 4e hoofdstuk

John Harrison heeft zichzelf bevrijd van zijn blokkades door zijn gedrag te observeren als hij blokkeerde; door verder te kijken dan het meest voor de hand liggende. Hoewel hij zijn stotteren altijd als een spraakprobleem zag ontdekte hij dat dit een gevolg was van onderliggende problemen.
Hij ontwikkelde een nieuw paradigma; het Stotter Hexagon. Aan de hand daarvan kan stotteren nauwkeuriger worden begrepen als een systeem waarbij de hele persoon betrokken is – een interactief systeem dat bestaat uit ten minste zes essentiële componenten: gedrag, emoties, percepties, overtuigingen, intenties en fysiologische reacties.

Zijn boek zal je helpen om verder te kijken dan de moeilijkheden die je tegenkomt als je stottert, en een weg vrij maken naar een vrijer leven waarin je jezelf meer ruimte geeft.
De eerste vier hoofdstukken zijn nu te downloaden; meer hoofdstukken volgen.

Stotteren is niet slechts een spraakprobleem

Stotteren is niet slechts een spraakprobleem Auteur Alan Badmington

Artikel

Alan Badmington heeft zijn leven lang gestotterd. Als politieagent ondervond hij de vele ongemakken die dat met zich meebracht. Jarenlang kon hij zijn werk niet uitvoeren zonder het dragen van het zgn. Edinburgh Masker. Pas nadat hij met pensioen was, kwam hij in contact met o.a. John Harrison en werd een succesvol spreker in het openbaar en wil daarmee het publieke bewustzijn over stotteren vergroten.

Stuttering on Purpose

Stuttering on Purpose Auteur Geoff Johnston

De grote voordelen van vrijwillig stotteren

Vriendschap sluiten….

Vriendschap sluiten met mijn monster was de sleutel tot herstel Auteur Anna Margolina

Anna Margolina groeide op in Rusland. Later emigreerde zij naar de VS waar zij een nieuwe weg insloeg om zichzelf van haar stotteren te bevrijden.

Benieuwd naar Anna Margolina? Bekijk dan het volgende filmpjehttps://www.youtube.com/watch?v=5e7vYfxqUzE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2v_sfyR7CgZVacjUGEhmnSvbQ4LcAd-3dCQnJ-LHCRyswak7pzI5BohUk

Stuttering and Anxiety self-cures

Stuttering and Anxiety self-cures Auteur Lee G. Lovett

Zelfhulp naar een stottervrij leven

In zijn boek laat Lee je kennismaken met zijn ontdekkingstocht om op een andere manier jezelf te bevrijden van het stotterprobleem. Stap voor stap worden 12 zgn. crutches (krukken/hulpmiddelen) aangereikt om zelf te oefenen. Deze zijn niet bedoeld als spreektechniek, maar kunnen bevrijdend werken om NIET te stotteren. Waar in bijna elk stotterprogramma wordt aangeraden om het stotteren niet uit de weg te gaan, gaat Lee ervan uit dat je juist niet het gevecht moet aangaan. Daardoor wordt jouw stottermemoriebank steeds opnieuw gevuld met negatieve stottermomenten. Je blijft jezelf dan ook zien als iemand die stottert. Je stottermemoriebank moet juist worden vervangen door vloeiendsprekenmemories. Het hardop lezen, spreken in makkelijke situaties kunnen hiertoe bijdragen. Als je deze zelfhulptraining gaat volgen, kan je ook gebruik maken van coaches of in contact komen met Lee zelf. Zijn missie is om vooral veel mensen over de hele wereld een weg te bieden om bevrijd te worden van het stottermonster.

Op de website speechanxietyanonymous.org is het boek als pdf beschikbaar, na het invullen van de vragenlijst. Er wordt gewerkt aan een Nederlandse versie.

The Control Illusion

The Control Illusion Auteur Barbara Dahm

Vertaling diverse artikelen

Barbara Dahm is een Board Certified Specialist in Fluency Disorders en de ontwikkelaar van een revolutionaire en levensveranderende behandelingsbenadering voor stotteren. Ze biedt een verfrissende aanpak die sprekers laat zien hoe ze stotteren kunnen transformeren in natuurlijke, vloeiende spraak, niet door te leren hoe ze spraak kunnen beheersen, maar door controle en alle contraproduktieve spraakgedragingen die normaal gesproken vloeiend spreken in de weg zitten, op te geven.

Rich Thinking

Rich Thinking Auteur Rama Siva

66 Days to Freedom

Rama Siva was op de BBC-radio en realiseerde zich dat hij niet langer stottert of de behoefte voelt om te stotteren. Na een levenslange zoektocht naar antwoorden had hij een spirituele transformatie nadat hij 20 mensen interviewde om zijn eerste boek te schrijven. Rich Thinking – 66 Days to Freedom.

Het bevat 66 dagen: 66 hoofdstukken. Rama raadt aan dagelijks een hoofdstuk te lezen. Dit zorgt ervoor dat je tijd hebt om na te denken over de inzichten die worden gedeeld en hoe je ze het beste kunt gebruiken in je dagelijks leven. Via www.thestutteringmind.com zijn 11 hoofdstukken van dit boek te downloaden.

Dreaming of Stuttering Freedom

Dreaming of Stuttering Freedom Auteur Rama Siva

Vertaling dag 67

Het 2e boek Dreaming of Stuttering Freedom is het vervolg op Rich Thinking en begint bij dag 67.

Rama stelt vast dat de meest uitdagende gebieden van het leven verbonden zijn met overtuigingen, gedachten, gewoonten en acties en heeft inzichten uit verschillende bronnen verzameld om ze in dit boek te presenteren. Ook hierin heeft Rama indringende interviews, o.a. met Dr. Eben Alexander (neurochirurg).

Wil je meer hierover lezen en de volgende 2 hoofdstukken downloaden, dan kan dat via de link www.thestutteringmind.com

Understanding & Controlling Stuttering

Understanding & Controlling Stuttering A Comprehensive New Approach Based on the Valsalva Hypothesis
Auteur William D. Parry

Nog aan het puzzelen? Vraag je je af waarom woorden vaak als “bakstenen muren” aanvoelen vlak voordat je ze probeert te zeggen? Of waarom een blokkade sterker wordt naarmate je meer kracht zet om er doorheen te breken? Als dit zo is, dan is hier een boek, geschreven in heldere, alledaagse taal, dat de stukjes van de stotterpuzzel in elkaar zet, zoals nooit eerder gedaan is. De sleutel tot dit is de Valsalva Hypothese – een verrassende nieuwe theorie dat stotterblokkades uitlegt als een neurologische verwardheid tussen stem en het Valsalva mechanisme, als reactie op angst of anticipatie op moeilijkheden in de spraak. Met als resultaat dat het strottenhoofd zich voorbereidt om kracht uit te oefenen in plaats van de klank van een woord te produceren. Dit veroorzaakt het vastlopen van de spraak op de medeklinker of de ‘glottal stop’ voorafgaand op de klinker. In dit boek wordt uitgelegd hoe neurologische, lichamelijke en psychologische factoren op elkaar inwerken dat stotteren stimuleert en bestendigt door een “Valsalva-Stotter Cyclus”.

Voice Unearthed Auteur Doreen Lenz Holte

De primaire boodschap die jonge kinderen krijgen bij stottertherapie is dat ze hun spraak kunnen en moeten beheren – met andere woorden, probeer niet te stotteren – door spraakhulpmiddelen en -technieken te gebruiken. Is het mogelijk dat de angst die dit veroorzaakt een nog grotere last kan veroorzaken? Kan die last leiden tot buitensporige stilte en terugtrekking – een veel grotere handicap dan het stotteren zelf? Via een persoonlijk verhaal en uitgebreid onderzoek beantwoordt Voice Unearthed deze vragen met een volmondig ‘ja!’. Het bevat ook praktische begeleiding die helpt kinderen aan het praten te houden en tegelijkertijd de bezorgdheid van iedereen over de communicatie minimaliseert. Voice Unearthed bevrijdt ons van de zinloze, pijnlijke klus van het tellen van spraakfouten en herinnert ons eraan onze ogen te gericht te blijven houden op wat echt belangrijk is. Het is ook een wake-up call voor ouders, professionals en het hele gebied van logopedie – en een herinnering aan om “vooral geen schade toe te brengen”.