Tijden zijn veranderd (2)

“Maar waarom ben je ermee doorgegaan?”, was de vraag van mijn man toen ik hem vertelde hoe ik de methode ECHT had ervaren.

Waarom ik ermee doorging, ondanks het niet mogen stotteren, het moeten toepassen van de methode, was omdat ik dacht dat het de enige manier was om nog iets aan mijn spreken te doen. Ik hield het vol 1,5 jaar, want ik was gemotiveerd en wilde doorzetten.

Moeilijk om dan toch toe te moeten geven dat het niet heeft gebracht wat ik ervan had verwacht. Ik denk dat het veel PDS overkomt. Niet aan de teleurstelling willen toegeven en volhouden dat je er vast wel ‘iets’ uithaalt.

Als ik de reviews moet geloven op de website van deze methode, is het nogal succesvol.
Ook op de websites van andere cursussen zijn de reacties veelal positief.

Maar ik vraag me af om hoeveel procent van de cursisten het gaat, die tevreden zijn met het resultaat.
Is er op dat gebied iets veranderd na mijn ervaringen?
Er zijn meer cursussen bij gekomen, maar ook coaches en online cursussen.
Ook worden er diverse workshops gegeven. Er is dus volop keuze.

Maar is het nog overzichtelijk en waar kan je terecht? De één belooft nog meer dan de ander; en anders zijn er nog de terugkomdagen, oefengroepen en oefenweekeinden.

Hoe lang wil je ermee doorgaan?

Ben ik veranderd? Hoe ga ik nu om met mijn stotteren?
Voor mij betekent het dat ik een eigen koers ben gaan varen; ik heb informatie verzameld en nieuwe ontwikkelingen gevolgd, heb contact met andere PDS.

Nieuwe inzichten hebben ertoe geleid dat vloeiend spreken niet het ultieme doel hoeft te zijn, wel naar een manier om er gemakkelijker mee om te gaan. Of zoals een facebookgroep het zo mooi formuleert: From Stuttering to Confidence.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

Er zijn nog geen berichten achtergelaten, wees de eerste.