Een pilletje tegen het stotteren (deel 2, tussenstand)

Inmiddels is het eerste potje met 60 tabletten op. En inderdaad, voor de oplettende lezers: de vorige blog dateert van ongeveer 90 dagen geleden. Na een paar weken tabletten geslikt te hebben ontdekte ik dat ik een andere tablet moest slikken. Een tablet met een extra bestanddeel waardoor “de werkzame stof” opgenomen zou worden in het lichaam. Dus een nieuw potje pilletjes besteld en weer verder gegaan met deze test!

De tussenstand: ik merk geen verschil. Maar, ik zit nog niet in zak en as, blijkbaar moet ik deze tabletten 3 maanden slikken voor er resultaat merkbaar is! In het nieuwe jaar zal ik een laatste blog schrijven over dit onderwerp met de definitieve resultaten voor mij! En misschien onthul ik dan ook om welk middel het gaat……

Het spreken gaat soms goed en soms ook niet goed. Zoals vorige week, ik was op een lezing en ontmoette daar een man die ik kende uit mijn jeugd. Ik sprak hem aan (en dat getuigt dan weer van lef vind ik zelf) hoewel er direct allerlei gedachten door mijn hoofd spookten zoals “nu wel goed praten”. Na even met hem gesproken te hebben zei hij “Je bent niet over het stotteren heen gegroeid”……….. 

Zucht…..

Vorige week ook een geweldig leuke reünie gehad met mijn basisschool klas, de meeste klasgenootjes van toen 39 jaar niet meer gesproken. Er was ook een rondje waarbij iedereen vertelde wat hij of zij de afgelopen jaren gedaan heeft. En waar ik dit ontzettend leuk vind als ik voor een groep personen die stotteren sta, en dit ook zonder enige moeite doe, stond ik nu flink te stotteren. 

Zucht……

De angst om te stotteren veroorzaakt het stotteren. Alle moeite die ik doe om niet te stotteren veroorzaakt meer stotteren. Zo mooi om te lezen in hoofdstuk 5 van Redefining stuttering van John Harrison (binnenkort op de site) dat dit de kern is van het probleem. Laat de angst los, laat alle gedachten aan ademhaling, en dergelijke los en je brein zal de autonome functie van het spreken weer op zich nemen!! En daar kan geen pilletje tegenop!! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

 • Gerrita zegt:

  Laat het stotteren je af en toe belemmeren maar...je hebt wél écht schrijverstalent!!👌

  • Levina zegt:

   Dankjewel!! In januari gaan we het resultaat evalueren! ;-)

 • Jeanette Dammers zegt:

  Wat vind ik dit sneu en heel naar voor jou. Je bent zo dapper. Ondanks die beperking ga je toch in gesprek en haak je niet af als het even niet lukt. Klasse! Ik bewonder je echt..... Liefs, Jeanette

  • Levina zegt:

   Dankjewel!! Lief dat je het zegt!