De kracht van een rode neus

Het beeld wat ik had van een clown was die van een circusclown waar ik als kind niet zoveel mee had.

Wel leuk vond ik het om zelf in een andere rol te stappen tijdens de toneelstukjes op school. Spannend maar ik blokkeerde ik niet want ik speelde iemand anders. Ik voelde mij vrij en niet gehinderd door mijn eigen geconditioneerde ego. Een sprong in het hier en nu. Alles was goed, improvisatie in het moment.

Jaren geleden kwamen de CliniClowns in het ziekenhuis waar ik werkte. Zij vormden een vrolijke noot in het serieuze gebouw. Twee volwassen mensen met een clownsneus op die de patiënten een hart onder de riem staken met hun levenslustige puurheid. Vrolijk liepen zij over de gangen.

Dit waren heel andere clowns dan die ik mij herinnerde van het circus.

Na het lezen van Letting go of the Dragon waarin Anna Margolina vertelt over haar ervaring met lessen in clownerie was mijn belangstelling gewekt. Zou ik dat ook aandurven? Aan de ene kant leek het mij heel leuk maar aan de andere kant wist ik niet of ik dat wel kon.

Alhoewel … ik heb vaak in mijn leven mijn moed bij elkaar moeten schrapen in de strijd tegen het stotteren en zingend mijn bestelling gedaan in een volle winkel of met mijn hand van links naar rechts zwaaiend op het ritme van mijn ademhaling als een circusclown die een voorstelling gaf.

De omschrijving van de achtergrond van clownerie sprak mij echter aan en mijn nieuwsgierigheid won. Na wat zoeken op internet vond ik een mooie site en schreef me in voor een basiscursus.

‘Clownerie laat ieder zijn eigen vrijheid, creativiteit en unieke identiteit terugvinden. In ieder mens schuilt zijn eigen clown; je innerlijke clown, je echte ‘ik’ die vrij is van patronen en regels. Die in contact staat met zijn gevoelens en met de wereld om hem heen’. 

De clown speelt zichzelf en heeft geen script en ontdekt de wereld zonder oordelen, zonder verleden of toekomst.

Ik heb genoten van deze ervaring. Het is verrassend leuk om de clown in jezelf te ontdekken. Emoties mogen er zijn en worden door de clown uitvergroot om zijn spel te spelen, contact maken met de ander, in verbinding staan zonder opgelegde patronen.

Niets is gek, het is goed zoals het is, we zijn waardevol zoals we zijn. Het werkt bevrijdend voor iedereen.

Een kinderlijke verwondering komt naar boven en het mag er zijn! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

Er zijn nog geen berichten achtergelaten, wees de eerste.