Vlogs

Blogs schrijven vind ik een erg leuke bezigheid maar de laatste dagen waag ik me ook aan het “vloggen”.

Zoals bijna elke PDS wel eens ervaren heeft, is spreken als wij alleen zijn geen enkel probleem. Geen stotters, geen haperingen, geen angst hoe we de woorden er vloeiend uitgeperst gaan krijgen. Best bijzonder, dit haalt de grond onder bijna elke stottertherapie weg…… maar dat terzijde.

Afgelopen maandag vanuit huis naar het huis van dochter+vriend gefietst, een rit van 64 km. Bij aankomst direct een vlog opgenomen en op mijn Facebook pagina geplaatst. Gisteren terug gefietst, ging niet helemaal goed met de navigatie dus uiteindelijk 76 km gefietst. En weer een vlog opgenomen en op Facebook geplaatst. Ik was erg benieuwd hoe mijn vrienden hierop zouden reageren…..

Reacties op het eerste bericht: mijn vrienden en vriendinnen vinden het knap en dapper dat ik zo’n eind gefietst heb en wensen me een fijne vakantie. 50 likes (duimpje omhoog) en 4 mensen vinden het geweldig (hartje). Geen reactie op mijn spreken.

Vlog nr. 2 wat langer gemaakt, ik hoopte op wat meer reactie…… en die kreeg ik. Een apart appje van een mede PDS: “compliment voor je gesproken reisverslag”. Op Facebook een paar reacties over het fietsen (denk ik) “compliment, stoer” en 3 over het spreken “vloggen doe je geweldig”, “knap, zowel het fietsen als het vloggen” en “goed gedaan, en dan bedoel ik niet alleen het fietsen”. Dit keer 24 likes en zelfs 6 hartjes!

Ik vind het leuk om te vloggen, het is mijzelf bewijzen dat ik spreken kan zonder stotteren. Niets mis met mijn “spraakorganen” alleen in het koppie gaat er iets mis….. En daarnaast hoopte ik op reacties van mijn vrienden en vriendinnen. Die bleven bijna geheel uit. Wat is de reden dat niemand zegt “dat kwam er nou eens vloeiend uit zeg!”? Misschien is iedereen te lief daarvoor? 

In een appgroep met mede PDS maken we regelmatig vlogs om die in de groep te delen. Zo mooi en bijzonder om te zien dat vrijwel iedereen vlogs kan maken zonder te stotteren. Ook al is de gedachte dat je het gaat delen nadat je het opgenomen hebt best eng, het hindert ons toch niet om “vrij te zijn”, om te spreken zonder gedachten en zonder angsten en daardoor zonder gestotter. 

Ik was benieuwd of de gedachte dat ik de opname zou delen met niet PDS een verandering teweeg zou brengen, wellicht toch een spanning op zou roepen die stotteren zou veroorzaken. Dat is niet gebeurd en voelt ook wel als een kleine overwinning.

Zo weinig reacties op mijn vlogs, waarschijnlijk omdat spreken (stotteren) voor mij een enorm probleem is, en voor de mensen die luisteren amper een issue. Ze willen horen wat ik te zeggen heb en hoe ik dat doe zal ze, over het algemeen, worst zijn…….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

 • Mirjam van Genderen zegt:

  Lieve Levina, wat je op het laatstschrijft is helemaal waar. Ik heb je vlog gezien en erg leuk maar ik sta er helemaal niet bij stil of je nou wel of niet stottert. Kortom, dat maakt helemaal niet uit. Hoewel ik snap dat t voor jou erg belangrijk is en als een overwinning voelt kun je je het uitblijven van reacties daarop denk ik als een soort compliment beschouwen. In elk geval van mij. Ik zie gewoon Levina. Ga zo door, ook deze blog is heel goed, ik leer je steeds beter begrijpen zo.

  • Levina zegt:

   Dankjewel! Fijn om te ervaren dat zoveel mensen het stotteren blijkbaar niet eens zien/horen!

 • Marianne vd Gouwe zegt:

  Ik zal je eerlijk zeggen dat ik met bewondering jouw vlog het zitten luisteren. Ook jou terugreis, viel het me specifiek op dat stotteren uit bleef. Alleen het plaatsen van een reactie zo specifiek over jou spreken vond ik zo confronterend waardoor ik het heb laten rusten. Als ik jou weer persoonlijk had gesproken dan had ik het uiteraard benoemd. Want ik weet dat je een vrouw bent met lef, dat je het kan, en dat je weigerd op te geven. Ik hou van power vrouwen en jij bent er zo één. Lieve groet❣

  • Levina zegt:

   Dankjewel voor je lieve reactie!!