Keerzijde

Wat geniet ik van de website, www.stotterinsight.nl! Vooral het schrijven van blogs is “mijn ding”. En het is zo fijn om, geheel belangeloos, met de vertaalde boeken mede-pds (personen die stotteren) te helpen inzicht te krijgen in het fenomeen stotteren.

Maar de keerzijde is dat we wellicht té bereikbaar zijn, voor mensen die niet het beste met ons voor hebben. Zoals die jongen van een jaar of 13. Hij had zich aangemeld op een Facebookpagina voor pds en nam contact met mij op. Telkens vroeg hij of ik met hem wilde telefoneren. Dit heb ik ook een paar keer gedaan maar ik kreeg er steeds een onbehaaglijker gevoel bij want “welke pds belt graag?” en “waarom stottert hij zo regelmatig, zo gemaakt?”. Er zijn hem wat kritische vragen gesteld en daarna verdween hij van de radar…

Of die man die mij op een avond belde, hij zou een havo leerling zijn van een jaar of 16 en een werkstuk willen maken over stotteren. Op mijn vraag waarom hij met een afgeschermd nummer belde zei hij dat het zijn vaders telefoon was. Ook dit voelde helemaal niet goed, zeker omdat hij klonk als een volwassen man. Ik heb gezegd dat hij me terug mocht bellen met zijn eigen nummer. Tot op heden nog niets gehoord…

Maar ook stottertherapeuten vinden onze site steeds meer. Online kwam één van ons het verhaal tegen van een pds wiens kijk op stotteren is veranderd dankzij het boek “Speech is a river” van Ruth Mead. Deze man is stottercoach geworden en via zijn site is onze vertaling van dit boek te downloaden. Er is wel even een regeltje aan onze website toegevoegd dat “gebruik voor commerciële doeleinden niet op prijs wordt gesteld” maar eigenlijk ben ik best trots dat we dit bereikt hebben!

De vervelende ervaringen hebben me voorzichtiger gemaakt, ik ben iets minder naïef. Maar ook standvastig, ik geloof in het goede van de mens en blijf daarin geloven. Ik laat dit niet kapotmaken door een tiener die zich als pds voordeed maar dat niet was. Of door een man die wellicht op een slinkse manier informatie in wilde winnen, het voelde niet goed in ieder geval. Misschien heb jij als pds ook dergelijke ervaringen of denken mensen dat je simpel bent of niet geschikt voor een bepaald beroep door je stotteren. Kortom, loop je tegen allerlei vooroordelen aan? Laat dit je niet weerhouden om je dromen waar te maken, je bent meer dan je spreken! 

Durf kansen te grijpen! En maak er iets moois van!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

Er zijn nog geen berichten achtergelaten, wees de eerste.