Goede Vrijdag

Van de week een gedeelte gecorrigeerd van het boek “Redefining Stuttering” van John Harrison en vooral één regel gaf herkenning: “ik onderdrukte mezelf altijd als ik in de klas moest presenteren of als ik naar een onbekende of autoriteit ging”. Dit geldt voor mij nog steeds: als ik een onbekende of iemand die ik belangrijker dan mijzelf acht (en dat zijn er nogal wat) aan moet spreken dan stotter ik.

Ik moest weer denken aan een fantasie die ik had als basisschoolmeisje. De vader mijn oma Levina V. was onbekend en ik fantaseerde dat de vader van koningin Juliana ook de vader van mijn oma was. Dat maakte mij H.K.H. prinses Levina 😉! Ik dacht van de week: stel je voor dat er een brief is die na 110 jaar geopend wordt en dat daaruit blijkt dat die kinderfantasie echt waar is. Hoe zou mijn houding dan zijn naar de mensen waar ik tegenop kijk, waar ik bang voor ben? Ik realiseerde me dat ik eigenwaarde zou hebben, alleen al door die titel te dragen. En dat mensen ook anders naar mij zouden kijken.

Ik probeerde het me ook voor te stellen in gesprekken en het maakte dat ik mijn schouders rechtte en sprak met minder stotters. Wat een verandering door slechts een simpele fantasie.

Maar vandaag is het Goede Vrijdag. Koning Jezus is gestorven aan het kruis voor mij, en wat maakt me dat minder dan een koningskind? Hier op de muur in de hal staat een tekst: The Lord is my light and my salvation, whom shall I fear? (De Heere is mijn licht en mijn redding, wie zou ik vrezen?) Dit geloof ik met mijn hart maar nu komt het ook echt binnen. Ik ben van waarde, waarom houd ik me klein? Waarom durf ik niet vrijuit te spreken? Ik voel dat dit mij ook het recht geeft om blij te zijn met mezelf, mijn rug te rechten en er te zijn!

Ook voor niet-christen PDS’ers een belangrijke boodschap: “your playing small doesn’t serve the world” (jezelf klein houden dient de wereld niet). Dit is een regel uit een tekst van Marianne Williamson, lees ‘m eens helemaal, zo bijzonder en krachtig! (Google maar op “our deepest fear”)

Als we onze eigen waarde gaan zien, onze rug recht houden en de wereld vol vertrouwen in gaan, is alles mogelijk. We kunnen spreken (als we alleen zijn, tegen een huisdier praten), we bewijzen het onszelf keer op keer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.