Every Waking Moment

“Ik heb het grootste deel van mijn leven nagedacht over stotteren en de vele manieren waarop het mijn leven heeft beïnvloed. Stotteren stond in de weg van alles wat ik wilde doen en worden – mijn hoop, dromen en geluk.”

“Elke persoon die stottert, wordt tijdens het spreken geconfronteerd met een innerlijk conflict – een verlangen om alle interacties waarin we zouden kunnen stotteren te vermijden. Dit verlangen houdt de aandoening in stand. Zonder een woord te zeggen, zijn wij die stotteren al verlamd door automatisch gedrag dat ervoor zorgt dat we bang zijn voor elke interactie.
Het automatische gedrag wordt geleverd met een intern filter dat elke situatie, echt of ingebeeld, evalueert op de mogelijkheid dat wij die stotteren misschien moeten spreken en de zekerheid dat we zullen worstelen.

Dit filter ontwikkelt zich in overeenstemming met de niveaus van anticiperende angst, wat onze beslissing belemmert om de interactie met zelfvertrouwen te benaderen. In plaats daarvan beïnvloedt angst het filter volgorde voor volgorde en bepaalt hoe we gaan stotteren. Wanneer deze angsten werkelijkheid worden en in de loop van vele jaren veranderen in strijd en schaamte, instrueert het filter ons die stotteren om onaangepast gedrag te vermijden of onaangepast gedrag in te zetten om onszelf te beschermen. Het filter past zich nooit aan voor succesvolle interacties of zegeviert over ons verlangen om te vermijden. De enige actie die door het filter wordt ondernomen, is dus het vergroten van de kracht van onze vermijding.”

“Hoewel ik vooral schrijf over mijn weg door en naar zelfacceptatie, is mijn verhaal jouw verhaal, of je nu stottert of niet. Ik hoop geschreven en gesproken woorden te gebruiken om te helpen veranderen hoe stotteren wordt beleefd, geconfronteerd en waargenomen in een wereld waarin het wordt gezien als een handicap, stoornis en een belemmering.”

Meer over het boek is te vinden onder ‘Informatiebronnen’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

Er zijn nog geen berichten achtergelaten, wees de eerste.