Een pilletje tegen het stotteren (deel 3, conclusie?)

Hier is hij, de lang verwachte derde blog over dit onderwerp: is er een pilletje tegen stotteren?

Ruim 3 maanden slik ik nu, dagelijks, een tabletje vitamine B12 3000 mcg gecombineerd met Foliumzuur (wat nodig is voor de opname van vitamine B12 in het lichaam). Ik gebruik B12 Forte Plus van Vitakruid. 

Vitamine B12 is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Veel mensen hebben vage klachten (zoals vermoeidheid) die terug te voeren zijn op een tekort aan Vitamine B12. 

Heeft het gedaan voor mij wat ik gehoopt had? Een gemakkelijke manier om vrij te worden van stotteren? Het antwoord is nee. 

Toch ben ik niet teleurgesteld (ik had deze uitkomst verwacht). Wellicht duurt het nog langer voor er resultaat is, ik ga voorlopig nog door met het innemen van dit pilletje.

Degene die mij dit pilletje geadviseerd heeft, vertelde dat 2 personen die stotteren B12 zijn gaan slikken en daar veel baat bij hebben. En ik geloof dat dit mogelijk is! Is dat het effect van de B12 of toch……… het placebo effect? Ik weet het niet. En het maakt niet uit, het gaat erom dat er mensen zijn die stotteren die baat hebben bij het slikken van dit pilletje.

Zelf ga ik door met het lezen van de boeken om daaruit te halen hoe anderen zelf (!) vrij geworden zijn van stotteren. Ik ga meer opschrijven, elke spreeksituatie analyseren “waarom stotterde ik in die situatie?” en “wat maakt dat ik bij deze persoon meer stotter dan bij een ander persoon?”. Op deze manier zijn John Harrison, Ruth Mead en vele anderen vrij geworden van stotteren. Door observatie, zonder oordeel naar zichzelf toe, werd duidelijk wat de dieper liggende oorzaak van hun stotteren was en konden ze dit achter zich laten. En dit is ook mogelijk voor jou en mij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

 • sil zegt:

  B12-injecties hielpen me van het stotteren af maar er was nog een geweldige bijwerking van die injecties! Mijn reukvermogen kwam weer terug na zo'n 30 jaar. Alle geuren was ik al vergeten. Opeens rook ik de zee, gemaaid gras, de regen op de straten en het bos in de herfst weer. Helaas gaat het nu wel allemaal weer achteruit, komt het stotteren ook weer terug. Omdat injecties te duur zijn volgens mijn huisarts krijg ik ze niet meer. Mag niet van de zorgverzekeringen volgens haar. Die injecties kreeg ik destijds ook alleen maar omdat ik niet meer lopen kon.

  • Levina zegt:

   Wat een bijzonder verhaal Sil! Hebben B12 tabletten niet hetzelfde effect als de injecties wellicht?

 • Emma zegt:

  Probeer B1 in plaats van B12, het beste kan je gewoon een B-complex nemen. Capsules neemt je lichaam trouwens ook een stuk beter op dan pillen! Succes!

  • Levina zegt:

   Hallo Emma Dank voor je reactie. Ben jij PDS? En heb jij baat bij vitamine B1?

 • Silvia zegt:

  Zeker weten dat b12 kan helpen! Toen ik vanwege heel andere klachten hydroxocobalamine-injecties kreeg, bleek ik na een aantal injecties ineens niet meer te stotteren. Na jarenlang steeds klem te zijn geraakt met mijn woorden. Zomaar b12-pillen innemen is niet verstandig. Bloedonderzoek naar b12-tekort kan dan niet meer worden gedaan.

  • Levina zegt:

   Wat bijzonder dat je echt niet meer stotterde na Hydroxocobalamine injecties! Dankjewel voor je reactie!

 • Daan Koetzier zegt:

  Diazepam helpt wel. Ook een pilletje.

  • Levina zegt:

   Tsja, ik weet niet of kalmeringspillen werken hoor. Misschien even maar zeker geen blijvend resultaat....

 • Amanda zegt:

  Zou dit werkelijk invloed hebben? In hoeverre is dit onderzocht. Je noemt twee mensen hebben hier baat bij, van de hoeveel deelnemers?

  • Levina zegt:

   Hallo Amanda Ik ben ervan overtuigd dat vitamine B12 bij veel mensen slecht wordt opgenomen in het lichaam en dat daardoor een tekort ontstaat met als gevolg verschillende vage klachten. In hoeverre dit zijn weerslag heeft op het spreken, geen idee. Ik geloof wel dat spreken een autonome functie is (zoals lopen) en dat dit bij mensen die stotteren verstoord is (vaak door een traumatische ervaring). Als een kind dat gaat stotteren er niet op gewezen wordt dat het iets "fout" doet en de omgeving reageert niet anders op het kind dan voorheen, dan zal het stotteren weer vanzelf verdwijnen. Volwassen stotteraars hebben wellicht baat bij vitamine B12 (als zij een tekort eraan hebben) omdat de werking van de Nervus Vagus daardoor verbeterd (en deze zorgt voor de autonome functies ;-)). Een kennis die bodyscans uitvoert en adviseert over voeding heeft mij en 2 anderen personen die stotteren geadviseerd vitamine B12 te slikken, bij 2 helpt het....... Ik hoop dat ik je vraag zo beantwoord heb!? Vriendelijke groet, Levina