Contact

De afgelopen maanden hebben we meegemaakt hoe het is als de wereld ‘op slot gaat’; scholen gingen dicht, restaurants en cafés sloten hun deuren en iedereen werd aangeraden om vooral thuis te blijven.

Het normale leven viel stil. Er werden geen verjaardagen gevierd, je kon niet even op de koffie bij een vriendin of een groepsles volgen in de sportschool. De wereld werd wel erg klein en voelde onveilig.

In het begin was dat erg onwennig, maar dankzij de moderne middelen was het voor veel mensen mogelijk om thuis te werken, werd er online vergaderd en kregen kinderen onderwijs op afstand.

De zoom-meetings deden hun intrede en ik kwam er achter dat het voor mensen die stotteren voordelen kan bieden.

In de facebook-groepen werd het mogelijk om elkaar te ontmoeten, weliswaar online, maar toch kwam je met elkaar in contact. Wat doorgaans werd afgedaan met een reactie op een berichtje, kon nu rechtstreeks worden besproken.

Want ja, dat is toch waar het om draait als het over stotteren gaat: communiceren! Naar elkaar luisteren en je verhaal durven doen. Een prachtige manier om te oefenen en je hoeft er niet eens de deur voor uit.

Niet alleen met de facebookvrienden heb ik gezoomd, ook met mijn familie hadden we een online borreluurtje afgesproken. En dat werd toch nog gezellig.

Nog een pluspunt in deze vreemde tijd zijn de workshops die je online kunt volgen; zo heb ik een inspirerend event bijgewoond over acceptatie. De meer dan 100 deelnemers werden af en toe onderverdeeld in zogenaamde ‘kamertjes’, en zo kwam je in contact met anderen om te discussiëren en ervaringen te delen.

Natuurlijk mis ik de normale contacten; iemand een hand geven, een omhelzing of 3 zoenen. Het kan nu even niet. Contact op 1,5 meter afstand blijft lastig.

Het zal nog wel een tijdje duren, maar wat we nu kunnen, kan ook in de toekomst: ga ook online met elkaar in gesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

Er zijn nog geen berichten achtergelaten, wees de eerste.