Licht

Hoe ervaar je jezelf? Hoe ervaar je het dat je stottert? 
Voel je dan schaamte, een gevoel van falen, dat je wel door de grond wilt zakken? Je voelt je boos, verdrietig, eenzaam, schuldig, bezorgd, bang? Noem maar op.
Als deze gevoelens de boventoon gaan voeren, kan je leven veranderen in een emotioneel slagveld.

Wat doe je met deze emoties?

Vrijwel iedereen gaat ervan uit dat emoties hun ‘overkomen’. Dat ze daar geen enkele invloed op hebben en er door worden geregeerd.
Maar is dat wel zo? 

Kun je invloed hebben op je emoties, over hoe je je voelt?

Woede, angst, frustratie, maar ook liefde, geluk en plezier zijn emoties die komen en gaan. Ze worden vaak opgeroepen door gebeurtenissen, door anderen. 
Niemand kan jou gelukkig, blij of boos maken, dat kun je alleen zelf. Iemand kan iets doen waardoor jij jezelf boos, verdrietig of blij maakt. Maar jij roept zelf het gevoel op.
Het is maar wat je er zelf mee doet.

Een bepaalde gedachte activeert een emotie, maar andersom ook. En ook je lichaam doet mee.
Ervaar het zelf: glimlach totdat je je blij voelt.
Doe het ook eens andersom: voel je blij tot je glimlacht. 

Zoals je ziet, heeft je fysieke toestand een grote invloed op je gevoel.
Je houding bepaalt je gevoel.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je altijd in een ‘best mood’ moet verkeren om makkelijker te kunnen praten. Het stotteren heeft meestal te maken met een zekere mate van spanning. Als je dat gevoel kunt toe laten, kunt begrijpen dat het mee speelt, dan hoeft het je niet in de weg te zitten.

Als je bent wie je bent, en jezelf beschouwt als iemand die er mag zijn, is het stotteren beter te managen en kan je zelfvertrouwen alleen nog maar toenemen.

Dat maakt dat alles, het spreken, maar zeker ook jouw leven lichter aanvoelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

Er zijn nog geen berichten achtergelaten, wees de eerste.