De boeken zijn gratis te downloaden, maar het wordt door ons niet op prijs gesteld als ze voor commerciële doeleinden worden gebruikt
Onderzoek hoe werkgevers reageren op stotterende sollicitanten
Steven de Jong is zelfstandig redacteur. Samen met Stichting Support Stotteren en Start Foundation toetste hij werkgevers op stottervriendelijkheid. Meer hierover op http://stotterverhalen.stevenschrijft.nl
Difference between those who succeed and those who fail
In dit artikel beschrijft Olga de mindset om spreekangst te overwinnen. Als je niet de juiste mindset en verwachtingen hebt, zal het weinig opleveren.
Praktisch omgaan met stotteren
Niet iedereen is hetzelfde en zeker op stottergebied zijn de verschillen best groot. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet.
In het E-book ‘Makkelijk Praten’ wordt ingegaan op die verschillen en het biedt wellicht een handreiking, geeft suggesties en laat zien dat je stotteren niet uit de weg hoeft te gaan, maar dat je er misschien wat beter mee kunt omgaan.
Vertaling 1e hoofdstuk
John Harrison heeft zichzelf bevrijd van zijn blokkades door zijn gedrag te observeren als hij blokkeerde; door verder te kijken dan het meest voor de hand liggende. Hoewel hij zijn stotteren altijd als een spraakprobleem zag ontdekte hij dat dit een gevolg was van onderliggende problemen.
Hij ontwikkelde een nieuw paradigma; het Stotter Hexagon. Aan de hand daarvan kan stotteren nauwkeuriger worden begrepen als een systeem waarbij de hele persoon betrokken is – een interactief systeem dat bestaat uit ten minste zes essentiële componenten: gedrag, emoties, percepties, overtuigingen, intenties en fysiologische reacties.
Zijn boek zal je helpen om verder te kijken dan de moeilijkheden die je tegenkomt als je stottert, en een weg vrij maken naar een vrijer leven waarin je jezelf meer ruimte geeft.
Vertaling 2e hoofdstuk
Vertaling 3e hoofdstuk
Vertaling 4e hoofdstuk
Vertaling 5e hoofdstuk
Vertaling 6e hoofdstuk
Vertaling 7e hoofdstuk
Vertaling 8e hoofdstuk
” Het leek me duidelijk dat mijn spontaan stromende natuurlijke zelf zichzelf niet tegenhield, maar dat de flow eerder werd tegengehouden door mijn resistente bewuste geest (met zijn gereedschapskist vol verkeerde overtuigingen, concepten, waarden en attitudes). Spontaniteit, weten we allemaal, kan ofwel tot uitdrukking komen of onderdrukt worden.”
fragment uit het boek “Speech is a River” van Ruth Mead
Free writing bracht Ruth Mead in contact met haar spontaniteit. Zonder vooraf na te denken waarover ze ging schrijven, leerde zij weer te vertrouwen op haar automatische piloot. De metafoor “Speech is a river” kon zij alleen begrijpen omdat ze de flow had ervaren door haar free writing.
“This free-writing, above all, helped me to deal with the emotional anxiety that always accompanies stuttering. I woke up in the morning, often filled with dread of what was in store for me the rest of the day, and rather than lay in bed and create (with my thoughts) this state of anxiety, I forced myself to get out of bed, go to my notebook, and spell out in black and white how that anxiety felt in my body…..even giving those feelings a label. In this way, I stopped creating anxiety with my thoughts and became an observer, a witness of those thoughts. This put a distance between me and my anxiety (space is required between the observer and the object observed and it is that space that became so important.”
John Harrison bracht een revolutie teweeg in het begrip van stotteren met zijn Stuttering Hexagon. Het heeft zoveel mensen geholpen hun eigen stotteren te begrijpen en op te lossen. Dit boek omvat een verzameling artikelen die zijn geschreven door een verscheidenheid aan mensen in de stotterwereld die stotteren bekijken vanuit het systeemperspectief waarin alle punten met elkaar interacteren.
Na
meer dan 18 jaar met spreekangst te hebben gevochten, waarbij alle
conventionele methoden faalden, ging Olga op zoek naar de ultieme vrijheid. Ze
begon verder te kijken dan het voor de hand liggende: blokkades, angst,
aarzeling. Wat ze vond was baanbrekend, maar toch eenvoudig. Olga ontdekte dat
vloeiend spreken vanzelf volgt wanneer alle mentale blokkades, percepties en
ideeën zijn opgeruimd en innerlijke harmonie en vrede zijn hersteld.
Vloeiend spreken en zelfvertrouwen volgen wanneer je weet wat stotteren is en
begrijpt hoe je, onbewust, spraakblokkades creëert. Wanneer je je hiervan
bewust wordt, heb je de kracht om ze te neutraliseren en vrij te worden.
Het engelstalige boek is te bestellen onder ISBN 9798816843072
John is een journalist die o.a. schrijft over muziek en politiek. Daarvoor heeft hij mensen geïnterviewd als singersongwriter Elliott Smith, maar ook president Joe Biden en hen gevraagd hoe zij hun stotteren ervaren.
Ook is John terug gegaan naar mensen uit zijn verleden en heeft ze de vragen kunnen stellen die hij destijds niet kon en durfde te stellen. Kijk voor meer: https://johnhendrickson.org/
Artikel, verschenen in de Volkskrant van
14 januari 2023
Hoe is het om als journalist geconfronteerd te worden met een obstakel als stotteren. En is het wel een obstakel of kan het ook wat opleveren? Een boeiend artikel in de Volkskrant. Het origineel is te lezen onder https://www.volkskrant.nl/volkskrant-magazine/stotteren-is-niet-de-vijand-weet-deze-journalist-na-jaren-van-geploeter-je-kunt-er-ook-je-voordeel-mee-doen~bd329dd4/
Chris is een persoon die stottert, of een stotteraar, zoals hij zelf zegt, die schrijft en spreekt over hoe hij zijn ervaring met stotteren heeft beleefd.
Het belangrijkste van alles is echter dat dit boek vloeiendheid niet promoot als het gewenste resultaat van genezing. Het najagen van vloeiendheid is de grootste belemmering voor verandering.
Lees ook zijn blog: https://everywakingmoment.blog/
Veel van de abnormale onvloeiendheden die geproduceerd worden door mensen die stotteren, zijn geen primaire symptomen van stotteren. Integendeel, het zijn eigenlijk subtiele vermijdingsgedragingen die we hebben leren toepassen om stotteren te voorkomen.
Stotteren is wat je doet om niet te stotteren; een gedeeltelijke waarheid
Wat kan Mindfulness doen?
Paul Brocklehurst is schrijver van The Perfect Stutter. Hij heeft meerdere onderzoeken gedaan, o.a. de relatie m.b.t. Mindfulness. In het artikel Mindfulness and Stuttering beschrijft hij zijn ervaringen en inzichten.
Na gefaald te hebben op de universiteit, sociaal geïsoleerd en tot wanhoop gedreven door zijn stotteren, kwam hij toevallig in aanraking met een boek over Zen wat hem een sprankje hoop gaf. Beetje bij beetje veranderde zijn kans op geluk en het stotteren – dat voorheen het grootste obstakel vormde – werd de katalysator voor de ontwikkeling van een nieuw en diep bevrijdend perspectief op het leven.
Zijn website:
https://stammeringresearch.org
Dit engelstalige boek is verkrijgbaar bij Amazon. ISBN 9798508738822
My Journey to Self-Acceptance and Freedom
Na meer dan 50 jaar stotteren, begreep Mary dat het de angst is voor afwijzing en hoe deze zich manifesteerde in haar leven als een persoon die stottert. In plaats van zich te focussen op het vloeiend spreken, verlegde ze de focus op het accepteren van zichzelf als een persoon die stottert.
Sinds 1993 heeft Mary mensen geïnspireerd op conferenties in Canada, de Verenigde Staten, delen van Europa en Groot-Brittannië.
Het boek is te bestellen bij Amazon onder ISBN 9798431504518
Makkelijker omgaan met stotteren
Een visie op stotteren vanuit persoonlijke ervaringen en inzichten.
Luister ook naar het interview van Dave van Burik met Dora.
Dit
online boek gaat in op de nieuwe manier om naar stotteren te kijken. Het bevat
veel geweldige artikelen die zijn geschreven door mensen die diepgaand en
persoonlijk betrokken zijn bij de ervaring van stotteren.
Deze nieuwe hoeveelheid artikelen bestaat alleen online en
zal zich blijven uitbreiden naarmate er meer bijdragen worden geleverd.
Wanneer
ik niet nadenk over ‘praten’ dan is het er gewoon. Het is een gevoel van heel
zijn, van je gedachten laten stromen op het moment dat ze in je hoofd komen
zonder een interne Judge die je vanaf een afstandje gaat bekritiseren.
Waarom is dit zo ongrijpbaar?
Bob G. Bodenhamer, D.Min
Een Engelstalig boek van Bob Bodenhamer met een voorwoord van John Harrison.
Heb je je ooit afgevraagd waarom de meeste mensen die blokkeren en stotteren dit niet elke keer doen als ze spreken?
Nu is de puzzel eindelijk opgelost door dit uitstekende boek dat een volledig nieuwe benadering beschrijft voor de behandeling van deze slopende aandoening.
Bob Bodenhamer legt uit dat dit fenomeen het gevolg is van het denken (cognitie) van de PDS, aangezien hij of zij spreken associeert met angst voor blokkering. Dit boek legt zowel de structuur van het blokkeren uit als de tools om vloeiender te worden.
PDS moeten de angst de baas worden dat anderen hen zullen veroordelen omdat ze niet vloeiend spreken wat is ontstaan in de kindertijd.
En, nog belangrijker, is dat ze hun eigen oordeel over zichzelf zullen moeten leren beheersen.
Barbara Dahm is een Board Certified Specialist in Fluency Disorders en de ontwikkelaar van een revolutionaire en levensveranderende behandelingsbenadering voor stotteren. Ze biedt een verfrissende aanpak die sprekers laat zien hoe ze stotteren kunnen transformeren in natuurlijke, vloeiende spraak, niet door te leren hoe ze spraak kunnen beheersen, maar door controle en alle contraproduktieve spraakgedragingen die normaal gesproken vloeiend spreken in de weg zitten, op te geven.
Difference not Defect
‘Stammering Pride and Prejudice’:
• is het eerste gepubliceerde boek over stotteren vanuit een sociaal modelperspectief geschreven voor mensen die stotteren en het grote publiek, evenals professionals;
• vertegenwoordigt verschillende perspectieven op stotteren en benadrukt de barrières in de samenleving die mensen die stotteren ervaren;
• beschrijft nieuwe en ongedocumenteerde verhalen over stotteren;
• stelt manieren voor om te vieren en trots te zijn op het stotteren, zodat het niet langer wordt gezien als het negatieve tegenovergestelde van vloeiendheid.
https://www.jr-press.co.uk/stammering-pride-prejudice.html?fbclid=IwAR3CFi7qgoW7E_RzAUn_7OHFzZQj6_EnoDt1IBenLxbxf8G3o85oGBNo0kg
Interview: Een tegenstrijdigheid omarmen
Allegra Michel interviewt dr. Chris Constantino
Chris Constantino over waarom stotteren een radicale daad is
Deel 1
Hoe komt het dat ik vloeiend kan spreken als ik alleen ben maar zodra ik onder mensen kom, begin te blokkeren? Je weet natuurlijk hoe je vloeiend moet spreken, omdat er tijden zijn dat je dat doet. Inderdaad, voor de meeste PDS zijn er tijden dat ze consequent vloeiend spreken. Aan de andere kant zijn er tijden dat je blokkeert en dat doe je meestal consequent in bepaalde contexten. Wat is hier aan de hand?
Deel 2
B. Bodenhamer: “Ik was niet van plan om met mensen te werken die blokkeren en stotteren. Inderdaad, het gebeurde per ongeluk. Ik werk sinds 1991 in Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). In 1996 begonnen mijn collega L. Michael Hall, Ph.D., en ik met het ontwikkelen van een model genaamd Neuro-Semantiek (NS). Ons werk in dit model komt voort uit onze ervaring in NLP en is een voortgang van dat model. Als NLP / NS-behandelaar heb ik met honderden cliënten gewerkt gedurende ongeveer drieduizend uur therapie. Werken met angsten, onrust en fobieën is een belangrijk onderdeel van mijn werk geweest.”
Waarom ontwikkelt een persoon chronisch stotteren, wat houdt het in stand en waarom ligt de focus zo vaak op het symptoom alsof dat het probleem zelf is.
Het is slechts een indicator van het systeem dat iets uit balans is.
“Symptomen zijn als de indicatoren van meters en waarschuwingslampjes in het paneel van je auto. Stel dat je elke keer met hen in gevecht gaat als je een bericht krijgt dat je olie moet toevoegen, of dat een deur niet gesloten is, of dat de radiator oververhit raakt?”
Een verhelderend artikel van L. Michael Hall, Ph.D. “Battling with Symptoms or Changing the Frameworks” (zie informatiebronnen)
Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt
Een op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid, en vele grote kunstenaars en denkers die de wereld heeft voortgebracht waren hoogsensitief. Hoogsensitieve personen zijn vaak uiterst consciëntieus en intuïtief. Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: hoogsensitiviteit wordt gelinkt met de neiging om snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen.
Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een hoogsensitief persoon, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor hoogsensitieve personen én voor de mensen in hun omgeving.
De aanpak van het boek berust op vier pijlers: zelfkennis verwerven, een nieuw kader scheppen, oude wonden helen en omgaan met sensitiviteit.
Ook veel van de tips over het herzien van je jeugd in de nieuw verworven wetenschap dat je hoog sensitief bent, doen je bepaalde dingen in nieuw perspectief plaatsen. Je krijgt meer begrip voor je reactie en emoties in bepaalde situaties. Je krijgt letterlijk meer inzicht in je eigen handelen.
ISBN 9789063053352
A Practical Application regard Semantic Reactions
Dit artikel is overgenomen van de website http://www.masteringstuttering.com
“Zet dat systeem in beweging en uiteindelijk creëer je een mens die de spraak semantisch kan overbelasten. Spreken is plotseling niet alleen woorden zeggen en ideeën overbrengen via symbolen, het is plotseling de lakmoesproef om adequaat en niet gebrekkig te zijn als mens.”
Peter Louw, journalist/schrijver in Zuid-Afrika, beschrijft in dit boek het principe van TMS (The Mindbody Syndrome).
Dit boek wil aantonen dat stotteren niet kan worden begrepen zonder te accepteren dat de onbewuste onderdrukte gevoelens een grote rol spelen daarin.
Peter Louw heeft jarenlang zelfhulpgroepen opgezet voor mensen die stotteren in Zuid-Afrika. Hij is ook de eigenaar van de Stuttersense-blog, dat meer dan 392.000 keer is bekeken. Het vorige boek van Peter Louw was ‘Coping with Stuttering’ (1996); te lezen op zijn website https://copingwithstuttering.blogspot.co
De primaire boodschap die jonge kinderen krijgen bij stottertherapie is dat ze hun spraak kunnen en moeten beheren – met andere woorden, probeer niet te stotteren – door spraakhulpmiddelen en -technieken te gebruiken. Is het mogelijk dat de angst die dit veroorzaakt een nog grotere last kan veroorzaken? Kan die last leiden tot buitensporige stilte en terugtrekking – een veel grotere handicap dan het stotteren zelf? Via een persoonlijk verhaal en uitgebreid onderzoek beantwoordt Voice Unearthed deze vragen met een volmondig ‘ja!’. Het bevat ook praktische begeleiding die helpt kinderen aan het praten te houden en tegelijkertijd de bezorgdheid van iedereen over de communicatie minimaliseert. Voice Unearthed bevrijdt ons van de zinloze, pijnlijke klus van het tellen van spraakfouten en herinnert ons eraan onze ogen te gericht te blijven houden op wat echt belangrijk is. Het is ook een wake-up call voor ouders, professionals en het hele gebied van logopedie – en een herinnering aan om “vooral geen schade toe te brengen”. Meer hierover http://voiceunearthed.com/
Artikel
Alan Badmington heeft zijn leven lang gestotterd. Als politieagent ondervond hij de vele ongemakken die dat met zich meebracht. Jarenlang kon hij zijn werk niet uitvoeren zonder het dragen van het zgn. Edinburgh Masker. Pas nadat hij met pensioen was, kwam hij in contact met o.a. John Harrison en werd een succesvol spreker in het openbaar en wil daarmee het publieke bewustzijn over stotteren vergroten.
De grote voordelen van vrijwillig stotteren.
Anna Margolina groeide op in Rusland. Later emigreerde zij naar de VS waar zij een nieuwe weg insloeg om zichzelf van haar stotteren te bevrijden.
Benieuwd naar Anna Margolina? Bekijk dan het volgende filmpjehttps://www.youtube.com/watch?v=5e7vYfxqUzE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2v_sfyR7CgZVacjUGEhmnSvbQ4LcAd-3dCQnJ-LHCRyswak7pzI5BohUk
Zelfhulp naar een stottervrij leven
In zijn boek laat Lee je kennismaken met zijn ontdekkingstocht om op een andere manier jezelf te bevrijden van het stotterprobleem. Stap voor stap worden 12 zgn. crutches (krukken/hulpmiddelen) aangereikt om zelf te oefenen. Deze zijn niet bedoeld als spreektechniek, maar kunnen bevrijdend werken om NIET te stotteren. Waar in bijna elk stotterprogramma wordt aangeraden om het stotteren niet uit de weg te gaan, gaat Lee ervan uit dat je juist niet het gevecht moet aangaan. Daardoor wordt jouw stottermemoriebank steeds opnieuw gevuld met negatieve stottermomenten. Je blijft jezelf dan ook zien als iemand die stottert. Je stottermemoriebank moet juist worden vervangen door vloeiendsprekenmemories. Het hardop lezen, spreken in makkelijke situaties kunnen hiertoe bijdragen. Als je deze zelfhulptraining gaat volgen, kan je ook gebruik maken van coaches of in contact komen met Lee zelf. Zijn missie is om vooral veel mensen over de hele wereld een weg te bieden om bevrijd te worden van het stottermonster.
Op de website speechanxietyanonymous.org is het boek als pdf beschikbaar, na het invullen van de vragenlijst.
66 Days to Freedom
Rama Siva was op de BBC-radio en realiseerde zich dat hij niet langer stottert of de behoefte voelt om te stotteren. Na een levenslange zoektocht naar antwoorden had hij een spirituele transformatie nadat hij 20 mensen interviewde om zijn eerste boek te schrijven. Rich Thinking – 66 Days to Freedom.
Het bevat 66 dagen: 66 hoofdstukken. Rama raadt aan dagelijks een hoofdstuk te lezen. Dit zorgt ervoor dat je tijd hebt om na te denken over de inzichten die worden gedeeld en hoe je ze het beste kunt gebruiken in je dagelijks leven.
Vertaling dag 67
Het 2e boek Dreaming of Stuttering Freedom is het vervolg op Rich Thinking en begint bij dag 67.
Rama stelt vast dat de meest uitdagende gebieden van het leven verbonden zijn met overtuigingen, gedachten, gewoonten en acties en heeft inzichten uit verschillende bronnen verzameld om ze in dit boek te presenteren. Ook hierin heeft Rama indringende interviews, o.a. met Dr. Eben Alexander (neurochirurg).
A Comprehensive New Approach Based on the Valsalva Hypothesis
Nog aan het puzzelen? Vraag je je af waarom woorden vaak als “bakstenen muren” aanvoelen vlak voordat je ze probeert te zeggen? Of waarom een blokkade sterker wordt naarmate je meer kracht zet om er doorheen te breken? Als dit zo is, dan is hier een boek, geschreven in heldere, alledaagse taal, dat de stukjes van de stotterpuzzel in elkaar zet, zoals nooit eerder gedaan is. De sleutel tot dit is de Valsalva Hypothese – een verrassende nieuwe theorie dat stotterblokkades uitlegt als een neurologische verwardheid tussen stem en het Valsalva mechanisme, als reactie op angst of anticipatie op moeilijkheden in de spraak. Met als resultaat dat het strottenhoofd zich voorbereidt om kracht uit te oefenen in plaats van de klank van een woord te produceren. Dit veroorzaakt het vastlopen van de spraak op de medeklinker of de ‘glottal stop’ voorafgaand op de klinker.
In dit boek wordt uitgelegd hoe neurologische, lichamelijke en psychologische factoren op elkaar inwerken dat stotteren stimuleert en bestendigt door een “Valsalva-Stotter Cyclus”.
Een gids voor een persoon die stottert om je spraak en je leven naar vrijheid te deblokkeren.