Is stotteren een psychologisch probleem?

In zijn boek ‘Stuttering as a Mindbody disorder’ betoogt Peter Louw dat stotteren een ‘mindbody’ (psycho-fysiologische) aandoening is. 
Dergelijke aandoeningen zijn spanningsgerelateerd. Gebaseerd op het baanbrekende werk van Dr. John Sarno MD en anderen, legt dit boek uit hoe stress en spanning bijvoorbeeld het spijsverteringsstelsel, de huid, de rug … en de stembanden kunnen beïnvloeden.

Mensen met mindbody-problemen zijn niet ziek of neurotisch. Maar onbewust onderdrukken en remmen ze emoties zoals woede en onzekerheid. Deze onderdrukking, samen met de dagelijkse stress, genereert spanning die vervolgens fysiek wordt uitgedrukt.

Als stotteren wordt aangedreven door onbewuste repressie, volgt hieruit dat zijn tegenstellingen, namelijk expressiviteit, assertiviteit en ‘niet tegenhouden’, de weg vooruit zijn. Het boek behandelt deze en vele andere onderwerpen, waaronder de rol van trauma; het persoonlijkheidskenmerk van hoge gevoeligheid; en stotterende kinderen.

Meer over het boek en Peter Louw vind je onder ‘informatiebronnen’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

  • JamesEffig zegt:

    Maintain the exceptional work !! Lovin' it!