Hoog Sensitieve Personen

Elaine N. Aron

Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt

“Een op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid, en vele grote kunstenaars en denkers die de wereld heeft voortgebracht waren hoogsensitief. Hoogsensitieve personen zijn vaak uiterst consciëntieus en intuïtief. Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: hoogsensitiviteit wordt gelinkt met de neiging om snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen.
Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een hoogsensitief persoon, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor hoogsensitieve personen én voor de mensen in hun omgeving.”

Na het lezen van dit boek heb ik veel dingen kunnen herzien in het kader van hoogsensitiviteit; daar waar mijn focus voornamelijk op het stotteren had gelegen om mijn gevoel van anders zijn aan mezelf uit te kunnen leggen.

Peter Louw (auteur van Stuttering as a mindbody disorder): “Uit onderzoek blijkt dat de meeste kinderen die stotteren hoogsensitief zijn. Hoogsensitieve kinderen zijn meer vatbaar voor stress en geest-lichaam stoornissen, overeenkomstig het onderzoek van dr. Elaine Aron; de baanbrekende expert op het gebied van geest-lichaam. 
Het is zeer waarschijnlijk dat zulke gevoelige kinderen overweldigd kunnen worden door hun emoties en zichzelf gaan beschermen tegen de intensiteit daarvan. Zij zouden psychologische afweermechanismen zoals repressie gebruiken – door gevoelens zoals angst, verdriet, woede enz. te onderdrukken en dus ‘te vergeten’ (maar eigenlijk op te kroppen) zouden ze het risico lopen een ‘geest-lichaam stoornis’ te ontwikkelen. Dergelijke stoornissen lijken voornamelijk te worden veroorzaakt door het onderdrukken van sterke emoties.” 

Elaine Aron: “Het is belangrijk dat ouders hun kind woorden geven voor zijn gevoelens, voor alles wat hij opmerkt en waar hij over nadenkt. Er gaat zó veel om in een hoogsensitief kind, aan gevoelens en gedachten – als dat onvoldoende benoemd en bevestigd wordt, kunnen er op een gegeven moment angsten ontstaan, teruggetrokken gedrag, druk gedrag, veel boosheid, of drukte in het hoofd. Een ouder die zijn kind bevestigt, creëert een veilige leefomgeving met wederzijds vertrouwen, en dat heeft een gevoelig kind nodig om zich optimaal te ontwikkelen.”

Een interview met Elaine N. Aron vind je onder de link www.nieuwetijdskind.com/elaine-aron-over-hoogsensitiviteit/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

Er zijn nog geen berichten achtergelaten, wees de eerste.