De hexagon

The only Zen you find on the tops of mountains is the Zen you bring up there.

Robert M. Prising

“Mag ik je vragen hoe het komt dat je niet meer stottert?” Ik was verrast door de vraag die de tandarts mij stelde terwijl ik op zijn stoel plaatsnam. Ik kom al 40 jaar bij hem.

Hoe komt het dat ik niet meer stotter? Stotter ik niet meer?

Hoe komt het dat ik mij geen ‘stotteraar’ meer voel?
Deze bewustwording heeft voor mij zoveel meerwaarde dan het niet meer stotteren op zich wat ik echt nog wel tegenkom op momenten.
Maar als ik blokkeer in mijn spreken dan hangt daar geen drama meer aan, de lading is er af. De identificatie met ‘ik ben een stotteraar’ is losgekoppeld. Ik heb een andere perceptie van wat stotteren ís verkregen, zelfbeperkende overtuigingen en patroongedrag gezien. 

Het oude spoor van ‘in de cockpit gaan zitten’ is er nog en soms heeft het uitstappen weer even tijd nodig maar mijn zetting is veranderd, er past gewoon vloeiende spraak op.

Het Hawthorne-effect
Terug in de tijd van de groeps-stottertherapieën waar wij in de positieve, ondersteunende omgeving met gelijkgestemden groeiden in een paar dagen tijd. Tot het moment van afscheid kwam en ieder weer opgeladen zijn weg vervolgden. We can be hero’s, just for one day en ik wist het, het blokkeren zou voor mijzelf weer terugkeren. Maar ik genoot van de vrijheid voor zolang het duurde. Het stottersysteem zou zijn oude positie weer innemen na verloop van tijd. Het oorspronkelijke systeem zou zichzelf herstellen.

De stotter-hexagon
Een negatief systeem
“… omdat er op andere punten op de Hexagon geen verbeteringen zijn aangebracht, zal het individu het moeilijk, zo niet onmogelijk vinden om het vloeiend spreken dat in therapie wordt bereikt, te behouden. Elke winst in spraak zal uiteindelijk wegglippen, omdat dit negatief bevooroordeelde systeem alle punten weer in een negatief evenwicht probeert te brengen”.

Een positief systeem
… hoewel deze persoon nog steeds onvloeiend spreekt, versterkt de Hexagon alle winst in vloeiend spreken, omdat de wereld die hij voor zichzelf heeft gecreëerd minder bedreigend is en meer steun geeft aan zelfexpressie.

De zeshoekige dynamiek verklaart ook waarom sommige mensen na het volgen van logopedie in staat zijn hun winst te behouden. Ze hebben al belangrijke veranderingen aangebracht op de andere punten op de zeshoek, dus de zeshoek is gestructureerd om een meer bevrijde, expressieve, zelfverzekerde manier van spreken te ondersteunen.

Dit systeemperspectief is echter geen gemakkelijk concept voor veel mensen om te accepteren, vooral niet voor degenen die van eenvoudige uitleg houden.

Emotie-spoor
Moeilijkheden hebben met een bepaald woord gaat misschien niet zozeer over dat woord. Het kan te maken hebben met wat er vóór dat woord is gekomen, of wat je verwacht, en de emoties die dit moment met zich meebrengt. Als je weerstand hebt tegen het ervaren van die emoties, zul je geneigd zijn ze tegen te houden (blokkeren) totdat de gevoelens tot een beheersbaar niveau zijn gedaald” (Redefining Stuttering, John Harrison).

Een kind kan voor stressvolle situaties komen te staan en als de emoties te overweldigend zijn loopt zijn emmertje over. Door de overbelasting worden zij vastgezet in het systeem als onverwerkte emotionele blokkades.
Emoties die niet verwerkt zijn kunnen getriggerd worden door soortgelijke situaties in het hier en nu waardoor de huidige emoties een veel zwaardere lading krijgen dan voor die situatie begrijpelijk is. 

Alternatieve geneeskunde richt zich op het herstellen van de balans. De emotionele blokkades worden opgespoord om ze alsnog te kunnen verwerken zodat de energie weer vrijuit kan stromen. Een waardevolle vriendelijke manier om hiervan los te komen.

Er zijn verscheidene methodes zoals EMDR, EFT, Qigong, Mindfulness en NEI die zich hierop richten.
Deze laatst genoemde methode sprak mij zo aan dat ik een NEI-opleiding ben gaan volgen en mijn certificaat heb behaald.

Maar om terug te komen op de vraag van mijn tandarts…

ik doe een poging om het allesomvattende uit te leggen waarvan blokkeren/stotteren het symptoom is maar het is te complex om even samen te vatten in drie zinnen.

“Ik stopte met stotteren lang voordat ik stopte met stotteren”, zeg ik ter verduidelijking.

Met deze one-liner van John Harrison is eigenlijk alles uitgelegd voor een goed verstaander. 

“Nou”, zegt de tandarts, “het heeft in ieder geval goed voor je uitgewerkt”.


De herberg – Rumi

Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek.

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.

Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…

De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.

Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

Er zijn nog geen berichten achtergelaten, wees de eerste.