De goede kant van internet

Er zijn veel facebookgroepen gerelateerd aan stotteren/blokkeren waar allerhande onderwerpen langs komen. Velen hebben een eigen gezicht zoals : Stichting Support Stotteren, From stuttering to Confidence, Stuttering as a mindbody disorder, Speaking Freely en nog vele anderen.

Wat mij opvalt is dat er weinig met naam en toenaam wordt gesproken over de aanpak van verschillende stottertherapieën; als een ongeschreven regel. 

Het is ook zeker zo dat waar de een baat bij heeft de ander gedesillusioneerd achter blijft. Ieder stapt in met zijn eigen bagage en welke therapie dan ook kan een puzzelstukje zijn op het traject. Daar wil je niet aan tornen.

Er is echter zoveel wat je zélf kan aanpakken om de stottercirkel te doorbreken. 

Ik zou tegen iedereen willen zeggen die stottert/blokkeert en nog in het duister tast: lees om te beginnen Redefining Stuttering! Het staat vertaald op onze site, speciaal voor jou!

Er zijn ook zoveel waardevolle online cursussen, workshops en zoveel interessante boeken. Een walhalla voor zelfontwikkeling.

Wat stotteren heeft uitgelokt is om het even maar wat het in stand houdt is een zelfstudie waard. 

Voor mij geldt ook om er eens bij stil te staan wat voor impact de eigenschap hoogsensitiviteit eigenlijk op mijn leven heeft en heeft gehad als kind. Veel komt in een ander licht te staan en begrijp ik mezelf zoveel beter. 

Een stottertherapie welke zich direct focust op het symptoom werkt van buiten naar binnen. Van binnen naar buiten werken lijkt logischer want het  symptoom proberen te beteugelen terwijl het onderliggende stottersysteem nog volop draait heeft in ieder geval wat mijzelf betreft nooit vaste bodem gevonden. En door een eenzijdige kijk op stotteren of van een verkeerd uitgangspunt uitgaan blijf je verstrikt in de stottermind.

Proberen vloeiend te zijn met een spreektechniek betekent dat je nieuwe resultaten verwacht van een systeem dat nog op de oude manier werkt en eigenlijk is dat het ergste wat je jezelf aan kan doen.

Een stottertherapie bestaand uit een breed pakket waar het hexagon van John Harrison aan de orde komt maar vooral ook een waar uitleg wordt gegeven over hoe natuurlijke spraak is opgebouwd zonder het te hebben over de technische kant ervan, omvat alle aspecten om het denkpatroon wat stotteren in stand houdt te veranderen. 

Het is niet nodig om de spreektechnische kant te belichten. Om te kunnen lopen hoef je ook niet te weten welke spieren er allemaal simultaan in zijn werk gaan. Het brein stuurt het aan zonder er bewust over na te hoeven denken.

Een gestructureerde cursus als die van Barbara Dahm vertegenwoordigt voor mij alles waar ik de afgelopen jaren voor mezelf mee bezig ben geweest. Aan haar visie kan ik niet tornen want het ligt in een lijn.

Al mijn twijfel is verdwenen. Al mijn vragen die mij dwars zaten zijn beantwoord en foute opmerkingen uit het verleden zoals ‘je hebt blijkbaar nog niet genoeg geleden anders zou je de spreektechniek wel gebruiken’ zijn ontkracht.

Binnenkort komt er een interview met haar op deze site.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Na het plaatsen van een reactie moet deze eerst worden goedgekeurd voordat deze verschijnt.

  • Robert zegt:

    Heel treffend verwoord, Inge! Inderdaad, er is heel veel waardevolle informatie over stotteren online te vinden en jullie eigen website/blog draagt daar zeker ook op een positieve en inzichtelijke manier aan bij!

    • Inge zegt:

      Dankje Robert!